'Israël overweegt Palestijnse staat'

buitenland
62
8 mrt '11
Israël zal waarschijnlijk een voorstel doen voor een voorlopige Palestijnse staat met tijdelijke grenzen.

Dat zegt de Israëlische minister van defensie Ehud Barak dinsdag in een interview met de Wall Street Journal. Het is het eerste concrete Israëlische voorstel dat de impasse in de onderhandelingen met de Palestijnen moet doorbreken. Barak is zich bewust van het feit dat de Palestijnen in het verleden plannen voor een voorlopige Palestijnse staat hebben afgewezen. Hij zei dan ook in het interview dat elk plan vergezeld moet gaan van garanties van Israël en de Verenigde Staten dat dit een eerste stap is in de richting van een permanente Palestijnse staat.

In het interview zei Barak ook dat Israël van plan is de VS om ruim veertien miljard euro extra militaire steun te vragen om nieuwe dreigingen het hoofd te kunnen bieden die wellicht ontstaan door de opstanden in het Midden-Oosten. Op het moment ontvangt Israël jaarlijks ruim twee miljard euro aan militaire steun van de VS. Volgens Barak kan Israël geen extra steun verwachten zonder een 'gewaagd' vredesvoorstel te doen. Hij gaf geen verdere details over het plan.

De afgelopen week hebben Israëlische bronnen te kennen gegeven dat premier Benjamin Netanyahu een 'gefaseerde aanpak' overweegt. Aangenomen werd dat dit een voorlopige staat betekende. Barak is de eerste persoon die dit uitdrukkelijk bevestigt. De Palestijnen hebben tot dusverre een voorlopige staat resoluut van de hand gewezen. Zij vrezen dat de kans op een volwaardige, onafhankelijke Palestijnse staat, inclusief Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, verloren zal gaan als ze akkoord gaan met een voorlopige staat.

De vestiging van een voorlopige staat zou inhouden dat de Palestijnen zeker in eerste instantie minder grondgebied krijgen dan zij eisen en dat Israël (deels) militair aanwezig zou blijven in Palestijns gebied.

Bron: nu.nl

© MAROKKO.NL 2011
israël palestina wall street journal barak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?