Hema: ''Hier houdt het op''

buitenland
69
14 mrt '11
Voor winkelketen Hema is de kwestie van het ontslag van Joyce Van Op den Bosch definitief gesloten.

De directie van Hema had Van Op den Bosch (Lemia), die zich enkele jaren geleden tot de islam bekeerde, bij haar aanwerving toegestaan om een hoofddoek te dragen, maar kwam terug op die beslissing nadat klanten hun ongenoegen hadden laten blijken.

Afgelopen vrijdag bood Hema de ontslagen moslima nog een nieuw tijdelijk contract aan, maar zij ging daar niet op in. Personeelsmanager Jan Coppejans van Hema is dan ook formeel: “Voor ons houdt het hier nu op. Wij hebben een laatste poging gedaan, zonder resultaat.” Coppejans ontkent bovendien formeel dat haar ooit een vast contract is aangeboden.

Manifestatie
Zaterdag werd in Genk betoogd tegen het ontslag. Khaddeja Ghrour, woordvoerster van de islamitische gemeenschap, die zelf geen hoofddoek draagt, was één van de 250 aanwezigen. “Een vrouw moet zelf kunnen kiezen of ze een hoofddoek draagt. De manifestatie is niet tegen Hema gericht, wel tegen de hoofddoekenfobie in het algemeen”, zegt ze.

Nooit verwacht
Voorop in de betoging liep ook het ontslagen meisje Lemia, met megafoon. “Ik kan niet anders dan hier aanwezig zijn”, zei de strijdlustige jonge vrouw. “Ik had nooit verwacht dat de gebeurtenissen bij Hema zo’n heisa zouden veroorzaken. In ieder geval wil ik bijdragen aan het maatschappelijk debat. Vooral omdat ik het belangrijk vind dat ik zelf mag bepalen of ik een hoofddoek draag.”

Bron: hbvl.be

© MAROKKO.NL 2011
hema joyce van op den bosch hoofddoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?