Oud premier van Agt: 'Israel hoofdschuldige'

buitenland
96
16 mrt '11
Oud premier Dries van Agt wijst Israel als hoofdschuldige aan.

Dit jaar is van Agt aangewezen om een voordracht te houden bij een internationale conferentie die iedere twee jaar georganiseerd wordt door een Palestijns-Christelijke organisatie. Samen met de directeur van The Rights Forum bezocht van Agt Israël en de Westelijke Jordaanoever. The Rights Forum zet zich in voor een rechtvaardig Midden-Oosten. Van Agt, die zich al jaren inspant voor Palestina vertelde in een interview met de Volkskrant dat hij zich "tegen dit onrecht zal verzetten tot aan zijn laatste doodssnik."

Bij Pauw & Witteman zei hij dat zijn reis twee doelen had. Het onderzoeken van onrecht in Israël, waar hij op schokkende ontwikkelingen is gestuit en Nederland bekend maken hoe weinig inzicht Nederland heeft in deze kwestie. Hij verwees de kwestie naar een bekende gezegde: 'Waar twee vechten, hebben twee schuld.' Dit is echter niet het geval in de Palestijnse kwestie. Palestina wordt voortdurend aangevallen, vertelde van Agt. Daarbij is het doel van de muur volgens van Agt niet om bescherming te bieden: "Dat is namelijk een smoes". Zo zou hij de route als bewijs nemen.

Naast de muur en de voortdurende aanvallen wijst hij ook naar het wekelijks harde en brute handelen tegen demonstrerende Palestijnen. Er wordt met diverse materialen op hun geschoten; denk hierbij aan de rubberekogel, waar een stalen kern in zit, en traangasgranaten. De traangas bevat een heftig spul waardoor men maandenlang zal stinken, het is namelijk niet weg te krijgen. "Dat is zeer vernederend," zei van Agt. De Palestijnen zijn er als profkonijnen voor veel producten, waaronder ook dodelijke wapens. Wanneer de testen geslaagd zijn, worden de producten naar het buitenland geëxporteerd.


Bron: Dawah-TV 

© MAROKKO.NL 2011
dries van agt mo palestina israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?