Nederlandse moslim genuanceerder over homo's dan Duitse boer

algemeen
110
25 mrt '11
Nederlandse moslims denken genuanceerder over homoseksualiteit dan Duitse boeren of de gemiddelde Griek.

Ze zijn ook progressiever dan moslims in de omringende landen. Dit blijkt uit een nog lopend promotieonderzoek van Elmar Jansen, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Jansen wil weten wat de relatie is tussen de houding van autochtonen tegenover de acceptatie van homoseksualiteit, gelijke vrouwenrechten, de vrijheid van meningsuiting, en die van specifieke migrantengroepen.

'Als we ervan uitgaan dat migranten in Europa min of meer hetzelfde denken, dan kunnen we aannemen dat de botsing met autochtonen heftiger is naarmate deze progressiever zijn', zegt hij. Dat kan de verhitte islam- en integratiedebatten in Nederland en Denemarken verklaren.

Vernederlandsen
Jansen ontdekte echter dat moslims in snel tempo 'vernederlandsen'. Wat de acceptatie van homoseksualiteit betreft 'is Nederland een progressieve uitzondering', zegt Jansen. 'Andere Europese landen zijn niet zo ruimdenkend. Het is verbazend te zien hoe snel opvattingen worden overgenomen door migranten.'

Jansens bevindingen worden gestaafd door een kleinschalig onderzoek van het Utrechtse onderzoeksbureau Youngmindz en door ervaringen van onder anderen Ersin Ilbay van het Turks Homoloket, Chris Bouma van Connecting Differences, het Samenwerkingsverband Marokaanse Nederlanders (SMN) en het Inspraak Orgaan Turken (IOT).

Lees hier verder
Volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2011
moslims homoseksualiteit duitser griek elmar jansen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?