Groene ondernemer ziet goud in Marokkaanse vuilnis

economie
0
31 mrt '11
Vuilnis komt in Marokko vaak nog een eind buiten de stad op een hoop terecht.

Giftige stoffen sijpelen dan de grond in en vervuilen het water. Zonde en onnodig. Want 'de Marokkaanse vuilnisbelt is goud waard', weet ondernemer Noureddine Gribi.

Nourredine Gribi (41) werkte in Nederland in de afvalverwerking en zette begin dit jaar een bedrijf op in Kenitra. Dat verwerkt gebruikte olie, maar er zijn plannen om ook afval uit de vuilnisbelt, de landbouw en de industrie te recyclen.

Toen hij zich zo'n tien jaar geleden begon te verdiepen in de Marokkaanse markt voor duurzaamheid gebeurde er nog bijna niets op dat gebied. Gribi wilde zijn Nederlandse werkervaring gebruiken om een project in Marokko op te zetten: 'Omdat veel materialen al uit de vuilnisbelt zijn gevist voor hergebruik, is het resterende materiaal makkelijk te verwerken.'

Na jaren van experimenteren, vallen en opstaan, ging zijn bedrijf begin dit jaar officieel van start. De door hem opgerichte stichting Lina haalt oude frituurolie op bij restaurants en zijn bedrijf Mano recycling verwerkt de olie. Uiteindelijk wordt er biobrandstof van gemaakt. De laatste fase van dat proces vindt nu nog plaats in Nederland, maar het is de bedoeling dat ook dat straks in Marokko gebeurt.

Milieuvriendelijker
Gribi zegt de eerste te zijn die daar bezighoudt met de verwerking van gebruikte olie. Hij en zijn compagnon Ruud van Helvert hebben grote ambities om Marokko milieuvriendelijker te maken: het duurzaam verwerken van afval uit de landbouw, de ambachtelijke sector en de industrie is een eerste stap.

Noureddine Gribi werd geboren in de Marokkaanse kustplaats Kenitra, maar groeide op in Brabant. Als monteur van biogasinstallaties raakte hij geïnteresseerd in schone energie. Langzaam maar zeker werd duurzaamheid een soort hobby van hem, zeker toen hij besefte dat er in Marokko veel mogelijkheden waren om daar iets mee te doen.

Toen hij begon met zakendoen in zijn geboorteland, was dat even wennen. Hij bleek onvoldoende kennis over wetgeving te hebben, over de manier van communiceren en over onderlinge verhoudingen.

Lees hier verder
RNW

© MAROKKO.NL 2011
nourredine gribi marokko vuilnis recyclen vuilnisbelt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?