Arabische vrouw wil perfecte neus
Zorgverzekeraars zijn op een wel heel bijzondere vorm van zorgfraude gestuit.
05 April 2011
lifestyle

Verzekerden, allen van allochtone afkomst, claimden op grote schaal neuscorrecties, uitgevoerd door een kliniek voor plastische chirurgie in Syrië. De operaties blijken allemaal een luchtje te hebben.

Het aantal claims en de hoogte ervan, telkens enkele duizenden euro’s en afkomstig van verzekerden, oorspronkelijk afkomstig uit Arabische landen, begonnen zo op te vallen dat een zorgverzekeraar besloot een onderzoek in te laten stellen.De uitkomsten van het onderzoek, dat onlangs is afgerond, zijn onthutsend.

De vrouwen, die in Nederland gesluierd over straat gaan, hebben de neuscorrecties, laten uitvoeren om te kunnen beantwoorden aan het ideaalbeeld van hun man. Hun gezicht is het enige deel van het lichaam dat de vrouwen volgens de streng islamitische regels mogen tonen. Dit beeld blijkt veelal gevoed door de vrouwelijke gezichten in soapseries op televisie. Omdat de schoonheidscorrecties aan de neus niet door de zorgpolis werden vergoed, verzonnen de vrouwen allerlei smoezen zodat het leek alsof hun neus tijdens een ongeluk in de vakantie beschadigd was geraakt.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Schalke & Partners in Breda, blijkt dat bij géén van de geclaimde neuscorrecties er ook daadwerkelijk een ongeval aan de operatie voorafging. In alle gevallen ging het om schoonheidscorrecties. De Nederlandse verzekerden blijken zeer vindingrijk in het verzinnen van smoezen hoe ze gewond raakten aan hun neus. Dat varieerde van „van de trap gevallen” tijdens de vakantie tot „gestruikeld bij trede dertien” tot, bijvoorbeeld, „gevallen over een verhoogd stoepje”. Helemaal bont maakte een van oorsprong Arabische familie waarbij twee vrouwelijke leden een neusoperatie claimden, gelijktijdig uitgevoerd in één ziekenhuis in Syrië.

In het verslag legt de Syrische arts, die aan het fraudeonderzoek meewerkte, uit waarom de vrouwen er specifiek voor kozen om de neuscorrecties in zijn land te laten uitvoeren. „Cosmetische chirurgie is duur, maar niet in Syrië, althans vergeleken met andere landen. Onze chirurgen zijn heel goed en de resultaten zijn heel bevredigend. Mensen in deze regio hebben in de regel grote neuzen, dus neuscorrecties vinden, zeker bij jonge meisjes, geregeld plaats, dat is niet iets bijzonders. Technisch en financieel is dat goed haalbaar.”

Bron: telegraaf.nl

zorgverzekeraars zorgfraude neuscorrecties schalke & partners
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi