Doden en gewonden bij schietpartij winkelcentrum Alphen aan den Rijn

algemeen
0
9 apr '11
Mogelijk vijf doden, gewonden en chaos bij schietpartij winkelcentrum Ridderhof

ALPHEN AAN DEN RIJN - (update 14:00) - Bij een schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn zijn zaterdagmiddag twee tot vijf doden doden en meerdere gewonden gevallen. Onder de doden is mogelijk een kind. In elk geval is een kind in de rug geschoten en naar het ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk is er een mitrailleur of een automatisch wapen gebruikt. Volgens ooggetuigen zijn er zeker dertig schoten gelost.  De dader heeft zich vermoedellijk van het leven beroofd. 

Twee lichamen liggen op het Carmenplein. Volgens een ooggetuige zou ook een man in een steegje liggen. Bovendien is een dode, mogelijk de dader, aangetroffen tussen de kassa's bij Albert Heijn. De dader zou een man zijn, gekleed in in een bomberjack en legerbroek. Zeven gewonden zijn naar het Rijnland Ziekenhuis gebracht maar daarna overgebracht naar andere ziekenhuizen in de regio omdat het hospitaal in Alphen zo'n groot aantal slachtoffers niet aankan. Rond het winkelcentrum is het nog steeds een grote chaos. Ambulances, politie hebben het centrum afgesloten. Overal klinkt geschreeuw en rent het publiek. Het winkelend publiek vluchtte voor zijn leven toen de dader begon te schieten.

Twee supermarkten in het complex zijn ontruimd en het winkelcentrum is afgesloten, aldus twee ondernemers. Meer informatie konden zij niet geven.

Om kwart voor twee kwamen circa twintig mensen naar buiten die vanaf de schietpartij in het winkelcentrum moesten blijven.

Een omwonende zag vanaf haar balkon naast het winkelcentrum hoe de dader schietend naar buiten kwam. ,,Ik hoorde iets dat op vuurwerk leek, ik zag mensen naar buiten rennen, mensen vielen, boodschappen vielen. Ik zag een man in een bomberjack en legerbroek met een machinegeweer. Hij laadde zijn geweer door en ik hoorde binnen weer schieten. Er gaan nu al geruchten over minimaal zeven doden. Ambulances rijden af en aan.''

De dader zou zelfmoord hebben gepleegd. Dt wordt door sommigen weer betwijfeld gezien de komst van een arrestatieteam van de politie. De situatie rond het winkelcentrum wordt door ooggetuigen als een complete chaos omschreven. 

Een winkelier zei in een interview met de NOS:„Ik zag de dader aan komen lopen en toen ben ik naar binnen gegaan. Ik zag hem schietend met een mitrailleur langslopen”, aldus een woordvoerder van de dierenwinkel. „De dader heeft zich door het hoofd geschoten.”

Volgens de winkelier zijn veel schoten gelost op een zeer druk moment in het winkelcentrum. Er ontstond paniek. „Er zijn veel gewonden. Ik hoop dat er niet meer dan tien doden zijn.”

Het beleidsteam van de gemeente, met waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn is inmiddels bijeengekomen op het stadhuis.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2011
schietpartij winkelcentrum ridderhof doden alphen rijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?