AIVD: dreiging terrorisme neemt toe

algemeen
0
15 apr '11
De AIVD ziet een toenemende dreiging.

In Nederland is de dreiging van internationaal opererende terroristische groepen het afgelopen jaar toegenomen. Ook in de rest van Europa was sprake van meer dreiging dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De meeste dreiging is afkomstig uit het Afghaans-Pakistaanse grensgebied en wordt vooral geuit via internet.
 
Volgens de AIVD bestaat dat niet alleen uit jihadistische propaganda maar ook uit netwerken en het rekruteren van strijders en het plannen van aanslagen.
De AIVD gaf vorig jaar aan extra prioriteit te willen geven aan het signaleren van terroristische dreiging. Ook werd gelet op radicale en ultraorthodoxe islamitische bewegingen, zoals de Moslimbroederschap, die mogelijk in de toekomst een bedreiging kunnen vormen. De recente ontwikkelingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden daarbij scherp in de gaten gehouden.

De AIVD waarschuwt verder voor de toename van digitale spionage. Aanvallen op elektronische netwerken waarbij wordt ingebroken op computers of telefoontjes worden afgeluisterd, komen steeds vaker voor. Volgens de inlichtingendienst zijn mensen zich onvoldoende bewust van het gevaar. In 2010 werden zo diverse Nederlandse bedrijven slachtoffer van spionage uit onder meer China en Rusland.

Bedrijven worden in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie gewaarschuwd bij spionage. De AIVD heeft een methode ontwikkeld die in staat is spionage tijdig te signaleren.

© MAROKKO.NL 2011
aivd terrorisme dreiging