Witte Huis twijfelt over foto's en filmpje OBL

buitenland
648
3 mei '11
Het Witte Huis twijfelt of het de foto's van de zondag door een SEAL-eenheid omgebrachte Osama bin Laden moet vrijgeven.

Bin Laden werd boven zijn linkeroog in het hoofd geschoten, waardoor een deel van zijn hersenpan werd verbrijzeld. Ook werd de Al-Qaidaleider in de borst getroffen. De vraag die het Witte Huis zich stelt is of het gepast is foto's van Bin Ladens lijk openbaar te maken. Men is bang de gemoederen in de islamitische wereld, waar bepaald niet onverdeeld positief op de liquidatie van de Al-Qaidaleider is gereageerd, nog verder te verhitten. Tegelijkertijd echter wil men af van de geruchten dat Bin Laden helemaal niet dood is.

Verder wordt nog nagedacht over de vraag of de video moet worden vrijgegeven waarop te zien is dat Bin Laden een zeemansgraf krijgt. Volgens de islamitische regels en gebruiken dient een moslim binnen 24 uur na zijn overlijden te worden begraven. Het zou heel moeilijk zijn geworden om binnen zo'n kort tijdsbestek een land te vinden dat bereid was de stoffelijke resten van de Al-Qaidaleider op zijn grondgebied te accepteren. Ook zou begraven het gevaar met zich hebben meegebracht dat de plek een bedevaartsoord voor Bin Ladens aanhangers zou worden. Daarom werd besloten hem een zeemansgraf te geven.

© NOVUM 2011
witte huis obl foto's
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?