Volgens de gemeente komen er door de goede voorzieningen te veel dak- en thuislozen naar de Domstad toe. Hierdoor zou het beleid – minder opvang en meer aandacht voor preventie en herstel – in gevaar komen.
„Aan de deur van nacht- en crisisopvang wordt onder meer gecontroleerd of een dakloze al minimaal twee jaar in de regio verblijft en of hij bijvoorbeeld familie of vrienden in de regio heeft. Ook wordt er gekeken of hij een bekende van de politie is en waar hij is geboren”, verklaart woordvoerster Ingrid van der Aa. „Als blijkt dat de dakloze te weinig binding met Utrecht heeft, wordt de dakloze overgedragen aan de gemeente waar hij ’thuis hoort’. In afwachting van de overdracht krijgt de dakloze onderdak en zorg.”
Kritiek
Het Leger des Heils volgt de aanpak uiterst kritisch. „In principe is het goed om daklozen steeds in dezelfde stad op te vangen. Het is dan veel eenvoudiger om ze te helpen, omdat de hulpverleners ze beter kennen”, verklaart zegsman Jeroen Hoogteijling. „Als ze van stad naar stad zwerven, dan is het geven van een uitkering en schuldhulpverlening veel moeilijker.”
Hoogteijling benadrukt dat het Leger des Heils de ontwikkelingen in de Domstad nauwlettend zal volgen. „Als een prostituee in Eindhoven besluit te stoppen, , maar Eindhoven heeft geen opvangplek en Utrecht wel, dan moet Utrecht gewoon ruimte bieden. Het belangrijkste is dat mensen goed worden opgevangen, niet uit welke stad ze komen”, aldus Hoogteijling.
Volgens de heilsoldaat zijn meer grote steden met dergelijke plannen bezig.
Bron: telegraaf.nl