Israel bestookt Palestijnse betogers

buitenland
29
15 mei '11
Israel heeft tientallen Palestijnse betogers die de grens tussen de Gazastrook en Israël naderden bestookt met twee raketten en geweervuur.

Zeker vijftien mensen raakten gewond, van wie één ernstig. Alle slachtoffers zijn onder de 18, aldus artsen. De raketten kwamen op zo'n honderd meter van de betogers in een veld terecht. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.

De mars van zondag is onderdeel van de herdenking van de verdrijving van Palestijnen in 1948 tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Honderdduizenden Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verdreven. Onenigheid over het lot van de vluchtelingen en hun nakomelingen is nog altijd een heikel punt in het Midden-Oostenconflict.
De Palestijnse premier Salam Fayyad zei zondag dat de Palestijnen hopen dat dit het jaar zal worden 'waarin er vrijheid en onafhankelijkheid voor onze mensen komt'. Fayyad herhaalde dat de Palestijnse staat moet worden gesticht op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.

Ismail Haniyeh, leider van Hamas, zei echter dat de Palestijnen 'goede hoop hebben een eind te kunnen maken aan het zionistische project in Palestina'.

De verwijzing van Haniyeh naar de vernietiging van Israël zou wel eens problemen op kunnen leveren voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas die onlangs na vier jaar de banden met Hamas weer aanhaalde. Hij probeert de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de islamitische militanten een aanvaardbare politieke partner zijn.
Op meerdere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden zondag herdenkingsmarsen gehouden.

© NOVUM 2011
israel gazastrook palestijnen mahmoud abbas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?