Rijke oliesjeik wil eigen vreemdelingenlegioen

buitenland
6
16 mei '11
Diep in de woestijn van Aboe Dhabi wordt in het diepste geheim van een groep 800 buitenlandse huurlingen een elitelegertje gesmeed.

Het vreemdelingenlegioen dat vooral uit Colombianen en Zuid-Afrikanen bestaat is bijeengebracht door de Amerikaanse miljardair Eric Prince, stichter van de omstreden Amerikaanse veiligheidsfirma Blackwater, dat nu als Xe door het leven gaat.

Het legertje dat getraind wordt door Duitse en Britse ex-commando’s en officieren afkomstig van het Franse Vreemdelingenlegioen kan zowel binnen als buiten het emiraat worden ingezet. Men kan oliepijplijnen en wolkenkrabbers bewaken tegen terroristische aanslagen.

Half miljard
Ook zou men activiteiten van het binnen de emiraten gevreesde Iran kunnen saboteren. Tevens bestaat de mogelijkheid dat de huurlingen worden ingezet tegen de eigen bevolking als de ’Arabische Lente’ de machthebbers te veel wordt.H et idee achter de huurlingen zou afkomstig zijn van de kroonprins van Aboe Dhabi, sjeik Mohammed bin Said al-Najan, die Prince de opdracht zou hebben gegeven voor de geheime eenheid. Kennelijk vertrouwt men de eigen troepen die taken niet toe. De sjeik zou ook voor de kosten van 529 miljoen dollar opdraaien, zo meldt The New York Times.

Opvallend detail: bij het buitenlandse leger worden moslims niet toegelaten. Met de missie in de woestijn duikt de oprichter van Blackwater weer in het roerige Midden-Oosten. Ver weg van de perikelen thuis, waar men in diverse juridische gevechten verwikkeld is. Grote vraag is overigens of Prince niet de Amerikaanse wet overtreedt. Het is Amerikanen zonder toestemming niet toegestaan buitenlandse militairen te trainen.

Paria
De missie in Aboe Dhabi zou niet door Washington worden goedgekeurd. Prince is daar min of meer een paria. Blackwater kreeg een duistere reputatie door zeer bruut optreden in Irak, waar het voor veel geld als bewakingsfirma door de Amerikaanse overheid was ingehuurd. Blackwater-bewakers schoten in 2007 in Bagdad ten minste 17 burgers dood. Het leverde het bedrijf toen niet meer dan een reprimande op. De zaak is inmiddels heropend.

Bron: telegraaf.nl

© MAROKKO.NL 2011
aboe dhabi vreemdelingenlegioen eric prince
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?