Scholieren maken eindexamens

algemeen
46
16 mei '11
De eindexamens beginnen vandaag! Voor zo'n 205.000 scholieren is het erop of eronder.

 De voorbereiding was extra zwaar, door het zomerse weer van de afgelopen weken. De verleiding was groot, maar hopelijk is er voldoende geblokt voor mooie cijferlijsten.

Vanmorgen wordt er afgetrapt met het havo-examen Kunst. ’s Middags staat voor havo-scholieren het vak Management en Organisatie op het programma. De meeste havo-scholieren zullen vandaag nog niet aan de beurt komen.

Voor het vwo ligt dat anders. Alle vwo-scholieren zullen vanmiddag meteen aan de bak moeten voor het examen Nederlands. Op het vmbo moeten de scholieren die de gemengde of theoretische leerweg volgen op voor de beroepsgerichte vakken sector landbouw, voertuigentechniek en transport & logistiek.

Het vmbo telt verreweg de meeste eindexamenleerlingen. Zo doen daar ruim 105.000 scholieren examen. Ongeveer de helft van hen volgt een praktijkgerichte opleiding. De andere helft volgt de gemengde of theoretische leerweg. Daarnaast nemen bijna 59.000 havo-scholieren deel aan het centrale examen en ruim 41.000 vwo-leerlingen.

Populair
Op het vmbo wordt naast de vaste vakken Engels en Nederlands vooral veel examen gedaan in de vakken Wiskunde en Economie. Bij de havo-leerlingen zijn Wiskunde A en Geschiedenis het populairst, terwijl op het vwo veel kandidaten eindexamen doen in Scheikunde, Biologie en Natuurkunde.

De Centrale Examens duren tot en met dinsdag 31 mei. De uitslagen volgen zo’n twee weken later. Vmbo-leerlingen zullen op z’n vroegst op 15 juni horen of ze de vlag kunnen uithangen. Havo- en vwo-scholieren horen een dag later of ze hun diploma hebben behaald. Herkansen en inhalen vindt vervolgens plaats in de week van 20 juni.
Dit jaar staat ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weer klaar voor de eindexamenkandidaten. Scholieren kunnen hier klagen via de website of bellen met de klachtenlijn.

Bron: telegraaf.nl

© MAROKKO.NL 2011
eindexamens landelijk aktie komitee scholieren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?