Abbas teleurgesteld over speech Netanyahu

buitenland
1
25 mei '11
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in zijn toespraak dinsdag voor het Amerikaanse Congres 'niets gezegd waarop we kunnen voortborduren'.

Dat zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas woensdag. Er rest de Palestijnen niets anders dan in september naar de Verenigde Naties te stappen om daar erkenning van een Palestijnse staat te vinden, zei hij. De toespraak van Netanyahu zat vol 'leugens en verdraaiingen', zei Abbas tegen leiders van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en zijn partij Fatah.

Abbas reageerde voor het eerst openlijk op een reeks toespraken van Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama. De Palestijnse president was vol lof over Obama, die eerder zei dat de grenzen van 1967 het uitgangspunt moeten vormen voor een vredesdeal en dat beide partijen zullen moeten instemmen met een landruil.

Abbas zei woensdag dat hij met vertegenwoordigers van de Arabische Liga zal overleggen over de te nemen volgende stap. De Palestijnen werken al aan een ander vredesplan dat op een alternatieve wijze tot een eigen staat moet leiden. Zo willen zij de VN ertoe bewegen een onafhankelijk Palestina te erkennen.

Onderhandelingen blijven echter de eerste keus, zei Abbas, maar als deze op niets uitlopen 'gaan we voor de VN-optie'.

© MAROKKO.NL 2011
palestina israel netanyahu vredesoverleg abbas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?