Forse verliezen door dodelijke komkommers (UPDATE)

economie
9
31 mei '11
Spanje wil geld zien van de EU.

Minister Rosa Aguillar van Landbouw maakte dat bekend. De export van groenten en fruit is volgens haar vrijwel stilgevallen. "Dat kost ruim 200 miljoen euro per week", zei de minister tijdens beraad van de EU-ministers van Landbouw in Hongarije. "De situatie is zeer ernstig. We hebben een Europese oplossing nodig voor een Europees probleem."

De Spaanse minister neemt het Duitsland zeer kwalijk dat het snel begon te wijzen naar Spanje als schuldige. "We zijn teleurgesteld over de manier waarop Duitsland de situatie aanpakt", zei Aguilar. Ze noemde het "erg ongelukkig" dat Duitse politici naar Spanje wezen "zonder betrouwbare gegevens."

Nederland mag 10 miljoen euro EU-geld gebruiken voor gedupeerde tuinbouwbedrijven. Ook is bekend geworden dat er waarschijnlijk 3 mensen in Nederland besmet zijn. Een Zweedse en een Duitser zijn door de EHEC-besmetting overleden. In België is de komkommer inmiddels verboden.


Bron: Spits

Update:
Nederlandse komkommers kunnen nog steeds veilig worden gegeten. De EHEC-bacterie is tot nu toe nog niet aangetroffen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de 168 monsters die de afgelopen dagen zijn genomen. Ook Nederlandse paprika's, aubergine, tomaten en sla zijn veilig.

© NOVUM 2011
spanje eu aguillar landbouw dodelijke komkommer ehec
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?