Antwerpse moskeeën willen hooligans aanpakken

buitenland
0
15 jun '11
Vertegenwoordigers van 43 moskeeën willen voetbalrellen uitbannen.

Tijdens het Antwerps Moskeeoverleg werden de rellen in Borgerhout na een voetbalwedstrijd sterk veroordeeld door vertegenwoordigers. Ze bieden een hand aan het stadsbestuur om de jongeren van de Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout en hun ouders te begeleiden. Nordine Taouil, voorzitter van de moslimraad, stelde voor om speciale stewards in het leven te roepen die kunnen tussenkomen en bemiddelen bij problemen. Deze stewards zouden vanuit de moskeeën zelf komen.

Taouil, die zelf imam is, zegt dat er concrete plannen zijn gemaakt en aan het stadsbestuur zijn voordgedragen om rellen in de toekomst te voorkomen. Op de Turnhoutsebaan zorgden jongeren voor onrust na de wedstrijd van Marokko tegen Algerije. De moskeeën willen bijvoorbeeld lezingen en bijeenkomsten organiseren, geleid door specialisten, om de ouders te leren hoe ze hun kinderen beter in de hand kunnen houden.

Over de speciale stewards, die uit de eigen gemeenschap moeten komen, zei Taouil het volgende: "Want de jongeren reageren vaak des te agressiever als ook de politie hardhandig optreedt", meent Taouil. "Al zullen we eveneens de jongeren duidelijk maken dat hun opvatting over de ordediensten moet veranderen."

De verantwoordelijkheid voor de rellen volledig bij de jongeren en hun ouders leggen, wil Taouil niet. "Het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid, want de jongeren hebben geen uitlaatklep, geen recreatieruimtes als alternatief. En de uitbaters van de shishabars denken uiteraard enkel aan hun zaak en niet aan hun educatieve functie", aldus Taouil nog.


Bron: HLN

© MAROKKO.NL 2011
hooligans belgie moskeeen antwerpen moskeeoverleg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?