Assad spreekt volk toe

buitenland
20
20 jun '11
'Saboteurs' proberen de legitieme eisen voor hervormingen in Syrië uit te buiten.

Dat heeft de Syrische president Bashar Assad maandag in een toespraak gezegd. De saboteurs vertegenwoordigen een 'kleine factie', maar ze veroorzaken veel schade en hebben de vreedzame protesten geïnfiltreerd, aldus Assad. Het is pas de derde keer dat Assad in het openbaar spreekt sinds de opstand in maart begon.

"Wat nu aan de hand is heeft niks met hervormingen te maken, maar met vandalisme", zei Assad. "Er kan geen ontwikkeling zijn zonder stabiliteit, en geen hervormingen door middel van vandalisme. We moeten de saboteurs isoleren."

De toespraak van Assad bevatte weinig nieuws. Al sinds het begin van de opstand zegt het Syrische regime dat gewapende misdadigers en buitenlandse samenzweerders achter de protesten zitten

Volgens de oppositie in Syrië zijn bij de protesten in het land meer dan 1400 mensen gedood. Ruim tienduizend mensen zijn gearresteerd. Veel betogers zeggen geen genoegen te nemen met minder dan de val van het gehele regime.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague heeft maandag gezegd dat Assad moet hervormen of opstappen. Hague sprak de hoop uit dat Turkije een belangrijke rol kan spelen bij het overbrengen van de wil van de internationale gemeenschap aan president Assad.

Hague is in Luxemburg voor een bijeenkomst met zijn ambtgenoten uit de Europese Unie. De verwachting is dat ze het gaan hebben over nieuwe sancties tegen Syrië.

© NOVUM 2011
assad syrie onrust hervormingen saboteurs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?