'Palestijnen eisen niet langer bouwstop Israël'

buitenland
14
23 jun '11
De Palestijnen zijn bereid om hun eis om een onmiddellijke bevriezing van de bouw in joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden te laten vallen.

Dat heeft een bron bij de Palestijnse regering donderdag gezegd. Het laten vallen van de eis moet de vastgelopen onderhandelingen met Israël een nieuwe impuls geven. De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liepen in september vast. Israël wilde toen niet ingaan op de Palestijnse eis van een bouwstop op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Bij het uitblijven van onderhandelingen besloot de Palestijnse premier Mahmoud Abbas om verzoening met de militante Hamas na te streven. Hamas is aan de macht in de Gazastrook. Abbas heeft ook gezegd dit jaar de gang naar de Verenigde Naties te willen maken om daar erkenning van een Palestijnse staat te vragen.

De verzoening met Hamas en de gang naar de VN hebben echter averij opgelopen. Vandaar dat Abbas nu toch een beperkt aantal nieuwe nederzettingen wil tolereren als Israël bereid is een vredesvoorstel van de Amerikaanse president Barack Obama te accepteren.

© NOVUM 2011
palestijnen israel bouwstop
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?