Crimineel gaat betalen voor misdrijf

algemeen
39
7 jul '11
Criminelen gaan betalen voor de misdrijven die ze hebben gepleegd.

 Naast de straf die de rechtbank oplegt, moeten ze voortaan ook per misdrijf een vast bedrag storten op de rekening van de staat. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag presenteert.

De bewindsman vindt dat misdadigers de schade die zij hebben veroorzaakt moeten vergoeden. Het geld wordt gebruikt voor het slachtofferbeleid. De hoogte van het bedrag is nog niet bepaald.

In het wetsvoorstel staat ook dat al tijdens het opsporingsonderzoek beslag moet kunnen worden gelegd op de bezittingen van verdachten. In dringende gevallen kan het geld en de voorwerpen die de verdachte op het moment van zijn aanhouding op zak heeft zelfs in beslag worden genomen. Door niet te wachten op een veroordeling moet worden voorkomen dat misdaadgeld wordt weggesluisd en slachtoffers naar een schadevergoeding kunnen fluiten.

Teeven wil bovendien het spreekrecht van nabestaanden in rechtszaken flink uitbreiden. Nu mag slechts een nabestaande het woord voeren. Dat worden er als het aan Teeven ligt vier. Ook ouders of voogden krijgen spreekrecht voor minderjarige slachtoffers die niet in staat zijn op een zitting het woord te voeren. Die mogelijkheid is er nu niet.

Teeven heeft zijn voorstel voor advies naar onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de rechtspraak en Slachtofferhulp Nederland gestuurd.

© NOVUM 2011
criminelen misdrijf betalen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?