Akkoord Brussel en voetbalbonden over nieuw transfersysteem

sport
0
17 feb '01

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, en de internationale voetbalorganisaties FIFA en UEFA hebben woensdagmiddag een principeakkoord bereikt over een nieuw tranfersysteem. Dat houdt onder meer in dat een contract minimaal een jaar en maximaal vijf jaar mag duren.

Verder komt er een regeling om kleine verenigingen te compenseren voor de opleidingskosten van talentvolle spelers die later worden getransfereerd naar grote clubs. Het nieuwe systeem komt tegemoet aan de bezwaren van de Europese Commissie, die vond dat het oude transfersysteem de vrijheid van werknemers binnen de EU in de weg stond.

Over de bescherming van jonge spelers, de exacte bepaling van opleidingskosten en de eenzijdige opzegging van contracten bestaat nog geen overeenstemming. Daarover zullen de betrokken partijen vrijdag verder praten. Wanneer er dan geen definitief akkoord op tafel ligt, zal de Europese Commissie zelf met een nieuwe transferregeling komen. Brussel heeft het recht daartoe.

Arbitragecommissie

Tijdens het overleg woensdag in Brussel met eurocommissarissen Monti (concurrentiebeleid), Reding (sport) en Diamantopoulou (sociale zaken), stemden FIFA en UEFA ermee in dat er voor alle transfers van profvoetballers een onafhankelijke arbitragecommissie komt. Nationale rechters behouden echter de mogelijkheid zich uit te spreken over omstreden profcontracten.

Aan het overleg nam de internationale spelersvakbond FIFpro niet deel. FIFpro nam eerder afstand van de voorstellen van FIFA en UEFA, omdat deze de spelers niet genoeg zouden beschermen.

Het akkoord van woensdag houdt verder in dat er vaste transferperioden komen, waarbinnen spelers van club kunnen wisselen. Ook is er sprake van zogeheten 'solidariteitsmechanismen' tussen clubs, zonder dat dit in eerste instantie verder is uitgewerkt.

De KNVB kon nog geen concrete reactie formuleren. 'De letterlijke tekst heb ik nog niet gezien', verklaarde Gerard Bouwer, voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal. 'Wat ik heb gehoord is vooralsnog niet schokkend.'

'Het gaat ons maar om één ding', vervolgt Bouwer. 'Dat is wat de financiële consequenties zijn voor de Nederlandse clubs. Daarover is mij op dit moment niets duidelijk. Een contract van minimaal een jaar en maximaal vijf jaar? Prima. Maar wat zijn de gevolgen bij een tussentijds vertrek. Ik ben reuze benieuwd.'

Henk Kesler, directeur betaald voetbal in Zeist, vraagt zich dat ook af. 'Desondanks is het een stap in de goede richting dat de partijen weer in gesprek zijn. Ik geloof ook echt dat er uitzicht is op een compromis, anders had men zich niet in deze bewoordingen uitgelaten. Toch blijft de grote vraag natuurlijk hoe men wil omgaan met het eenzijdig opzeggen van contracten. Daarover is nog geen duidelijkheid.'

Voorzitter Gordon Taylor van de FIFpro reageerde als verwacht ook niet bijster enthousiast op de ontwikkelingen van woensdag in Brussel. Wel verklaarde hij dat zijn organisatie in elk geval donderdag in Brussel overleg voert met afgevaardigden van FIFA en UEFA. Vooralsnog behoudt de FIFpro zich het recht voor een eigen voorstel bij de Europese Commissie in te dienen.

Bron: © Volkskrant

© MAROKKO.NL 2001