Marokkaanse terreurverdachte opgepakt in Spanje

buitenland
1
17 aug '11
De Spaanse politie heeft woensdag een vermoedelijk lid van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim) opgepakt.

De Marokkaanse man wordt ervan verdacht de beheerder te zijn van een website waarop propaganda werd verspreid en vrijwilligers werden geworven voor terreuraanslagen. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. In een verklaring schreef het ministerie dat de man, de 37-jarige Abdellatif Aoulad Chiba, werd gearresteerd in de zuidelijke kuststad La Línea de la Concepción. De badplaats ligt vlakbij Gibraltar. Het huis van de man wordt door de politie doorzocht.

Volgens het ministerie werd op de website, waarvan de naam niet bekend werd gemaakt, training aangeboden voor nieuwe leden. Terreuraanslagen werden aangemoedigd en er werden links geplaatst naar verklaringen en video- en audioboodschappen van de leiders van islamitische terreurgroepen. Het onderzoek naar Chiba werd opgestart toen de politie bemerkte dat er een toename was van het aantal mensen dat jihadistische internetfora bezocht. Op de fora werd gesproken over het plegen van aanslagen in het Westen. Met hulp van andere landen wist de politie Chiba te lokaliseren in Spanje.

Chiba is in het verleden verbannen uit Jordanië wegens het vermoedelijk ontplooien van terroristische activiteiten, maar het ministerie wilde hier verder geen informatie over geven. Net als andere takken van Al-Qaida beweert Aqim te hebben geholpen bij de volksopstanden in de Arabische wereld. Aangenomen wordt dat Aqim probeert voet aan de grond te krijgen bij oppositiegroepen in de landen waar de opstanden plaatsvonden. De organisatie heeft een video openbaar gemaakt die als doel heeft nieuwe vrijwilligers te werven voor de jihad, de heilige oorlog.

© NOVUM 2011
chiba
spanje
terrorism
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?