Arabische landen zijn klaar met Syrië en voeren druk op

buitenland
9
22 aug '11
Arabische landen hebben maandag ingestemd met de eis dat Syrië een internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden moet toestaan.

Koeweit gaat de eis namens de Arabische landen overbrengen in een speciale zitting van de Mensenrechtenraad. Donderdag verklaarde een onderzoeksteam van de VN dat de Syrische krijgsmacht mogelijk internationale wetten heeft geschonden bij het onderdrukken van de protesten. Het leger zou executies hebben uitgevoerd, gevangenen hebben gemarteld en het gemunt hebben op kinderen van leden van de oppositiebeweging.
 
Het team adviseerde de Veiligheidsraad de zaak door te verwijzen naar het ICC. Misdaden tegen de menselijkheid worden na genocide beschouwd als de zwaarste schending van de internationale mensenrechten.

Ziegler verwacht dat de Mensenrechtenraad instemt met een onderzoek in Syrië, nu het de steun van de Arabische landen heeft. De zitting van de Mensenrechtenraad liep maandagochtend vertraging op. Een technisch probleem met het microfoonsysteem was hiervan de oorzaak.

© NOVUM 2011
syrie
icc
denhaag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?