'Taalproblemen Berberse kinderen ontstaan bij moeders'

algemeen
86
6 sep '11
Oorzaak van moeite met taal bij kinderen ligt bij de laagletterdheid van hun moeder.

Dat zegt taalkundige Mohammadi Laghzaoui in het onderzoek waar hij vrijdag in Tilburg op promoveert. "Moeders die hoogopgeleid en hooggeletterd zijn, gebruiken thuis meer abstracte taal. Hun kinderen nemen dat over”, aldus Laghzaoui dinsdag. Het taalniveau van de moeder is van essentieel belang omdat die normaal gesproken de grootste rol speelt in opvoeding.

Laghzaoui, zelf ook een Marokkaanse Berber, volgde een aantal kinderen drie jaar lang, van hun derde tot hun zesde, en keek hierbij naar hun taalontwikkeling. "Abstracte of academische taal gebruik je als je het hebt over onderwerpen die verdergaan dan het concrete hier en nu. Bijvoorbeeld als een kind wil uitleggen hoe de tafel er thuis uitziet: groot en groen en rechthoekig."

"In Berbergezinnen heerst vaak de opvatting dat school er is om dingen te leren. Dat ouders daar niet aan bijdragen. Ik ben ook in zo'n gezin opgegroeid, in Marokko. Mijn ouders waren allebei laaggeletterd. Omdat ze zelf nooit naar school zijn geweest, konden ze me geen academische taal meegeven", aldus Laghzaoui.

Laaggeletterde moeders kunnen hun kinderen wel stimuleren door bijvoorbeeld boeken te kopen voor hun kinderen. Het verwerven van de taal is uiterst belangrijk voor de schoolloopbaan van kinderen:  "Bedenk maar eens hoe moeilijk het is om essays te schrijven en hoorcolleges te volgen aan de universiteit, als je de academische taal niet beheerst.”

© Telegraaf 2011
marokkaanse kinderen
berbers
taalproblemen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?