Palestijnen vragen nog meer lidmaatschappen aan

buitenland
2
5 okt '11
De Palestijnen vragen woensdag het lidmaatschap aan van Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Het is een nieuwe stap in de Palestijnse strijd voor internationale erkenning en een graadmeter van de steun voor het Palestijnse verzoek om erkenning. Momenteel hebben de Palestijnen een waarnemerstatus bij Unesco. De procedure voor het Unesco-lidmaatschap is veel eenvoudiger dan het volledige lidmaatschap van de Verenigde Naties dat de Palestijnen nastreven.

De Palestijnen proberen ook voet aan de grond te krijgen bij de Wereldhandelsorganisatie en kregen deze week een partnerschapstatus in de Raad van Europa, het belangrijkste mensenrechtenorgaan van het continent. Geen van deze verzoeken en lidmaatschappen zal de al decennia durende conflicten met Israël over veiligheid, geweld en grenzen oplossen. De druk op het VN-hoofdkantoor zal er wel door worden opgevoerd en nieuwe vredesgesprekken worden waarschijnlijk moeilijker.

De Palestijnen hebben al eerder een poging gedaan om het Unesco-lidmaatschap te bemachtigen, maar slaagden daar toen niet in. Mogelijk is het moment nu geschikter: vorige maand verzocht de Palestijnse president Mahmoud Abbas de VN om erkenning, ondanks tegenwerpingen van Israël en de Verenigde Staten.

© NOVUM 2011
unesco
palestijnen
vn
lidmaatschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?