Bestuur plan 'allochtonenstop' basisschool stapt op

algemeen
41
10 okt '11
Het voltallige bestuur van de stichting achter de in opspraak geraakte basisschool De Zuiderpoort in Ede is per direct afgetreden.

Het bestuur van de stichting Proominent vindt het onterecht dat het plan om leerlingen op basis van hun afkomst te selecteren discriminerend wordt genoemd, meldt de stichting maandag. Twee weken geleden stapte bestuursvoorzitter Han Plas al op. De Zuiderpoort is een vrijwel volledig zwarte school. Om het aandeel autochtonen op te krikken, wilde de school leerlingen gaan selecteren op basis van afkomst.

Het ministerie van Onderwijs liet daarop weten dat de inspectie onmiddellijk ingrijpt als de openbare school zijn plannen doorzet. De lokale PvdA stuurde een voorstel naar de gemeenteraad om de schorsing van Plas te eisen. Daarop stapte hij op. De PvdA wil ook dat er een onderzoek komt naar het handelen van het schoolbestuur. Het vertrekkende bestuur van Proominent zegt nu dat de plannen in de media en in het gemeentebestuur ongenuanceerd discriminerend zijn genoemd.

Ook zou de gemeenteraad de toezegging het plan te heroverwegen hebben genegeerd. Het bestuur zegt zich door een kleine 'hype' beschadigd te voelen in zijn 'integriteit en intentie de integratie te bevorderen'.

De bestuursleden stellen dat 'in het belang van het openbaar onderwijs in Ede, de stichting wordt geleid door een bestuur met slagkracht'. Daarom zouden ze zich genoodzaakt zien op te stappen. Voor hun inzet kregen zij overigens niet betaald.

© NOVUM 2011
zuiderpoort
allochtonenstop
ede
basisschool
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi