Palestijnen ook kritisch over gevangenenruil

buitenland
196
14 okt '11
Net als de Israëlische regering hebben ook Hamas leden kritiek geleverd op de overeenkomst.

In de overeenkomst werd een gevangenenruil afgesproken. Duizend Palestijnen voor de Israëlische militair Gilad Schalit. De rivaliserende Fatah-partij heeft kritiek op de ruil, maar ook binnen Hamas lijkt ontevrede te heersen. Critici spreken zich vooral uit over het feit dat enkele van de meest vooraanstaande Palestijnen niet worden vrijgelaten. Honderden worden wel vrijgelaten maar mogen niet naar huis. Zij worden uitgezet. De kritiek is opmerkelijk want Hamas lijkt er alles aan gedaan te hebben om veel Palestijnen vrij te krijgen.

Onder de gedetineerden zijn zeker driehonderd Palestijnen die een levenslange gevangenisstraf hebben gekregen voor hun betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs. Voorheen weigerde de joodse staat categorisch dergelijke gevangenen vrij te laten. Een woordvoerder van Hamas gaf donderdag enkele details vrij over de overeenkomst. In de eerste fase komen 450 Palestijnen vrij, van wie er 178 niet mogen terugkeren naar hun huizen in de Gazastrook, Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever. Israël vreest dat zij anders opnieuw betrokken zullen raken bij aanslagen.

Zij zullen elders op Palestijns gebied worden ondergebracht. Veertig gedetineerden zullen worden uitgewezen en mogen helemaal niet terugkeren naar de Palestijnse gebieden. 

© NOVUM 2011
hamas
fatah
regering
gevangenenruil
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?