UPDATE: Syrië ontloopt schorsing Arabische Liga

buitenland
7
17 okt '11
De Arabische Liga is het zondag niet eens geworden over een schorsing van Syrië.

De Golfstaten hadden voorgesteld Syrië het lidmaatschap van de Liga te ontnemen zolang het land het geweld tegen demonstranten niet beëindigt, maar wisten onvoldoende steun van hun medeleden te verwerven. De Arabische ministers van buitenlandse zaken zochten zondag op een spoedoverleg in het Liga-hoofdkwartier in de Egyptische hoofdstad Caïro urenlang achter gesloten deuren naar overeenstemming. Maar na besprekingen met Syrische diplomaten stelde de minister van buitenlandse zaken van Qatar Syrië slechts een nieuw ultimatum.

Het bewind van president Bashar Assad moet volgens Hamad bin Jassim binnen vijftien dagen een staakt-het-vuren afkondigen. Over een dreigende schorsing viel geen woord.
Wel stelt de Liga een comité aan dat onder leiding van Qatar toeziet op de toestand in Syrië. Ook brengt het verbond van Arabische landen afgevaardigden van de Syrische regering en de oppositie in Caïro samen voor overleg. Geeft Damascus geen gehoor aan de besluiten van de Liga, dan volgt een nieuwe spoedzitting.

De Syrische staatstelevisie heeft bericht dat het Assadbewind weinig voelt voor de 'nationale dialoog' in Caïro. Ook de Syrische Nationale Raad, waarin de oppositie zich heeft verenigd, zal de uitnodiging naar verwachting afslaan.

© NOVUM 2011
syrië
arabische liga
qatar
schorsing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?