Meer dan 200 doden na aardbeving Turkije

buitenland
60
24 okt '11
Het dodental als gevolg van de aardbeving die zondag het oosten van Turkije trof is opgelopen tot ten minste 217.

Dat heeft de Turkse minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin maandag gezegd. Zeker 740 mensen raakten gewond. De Turkse autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen. Zo'n 1275 reddingsteams uit 38 provincies zijn naar het getroffen gebied gestuurd. Ook het leger helpt bij de reddingsoperaties. Reddingswerkers hebben de hele nacht ingestorte gebouwen doorzocht. Ze wisten maandag nog een overlevende onder het puin vandaan te halen.

De man, die met een beenwond onder een ingestort gebouw van zes verdiepingen bedolven lag, had de politie gebeld en zijn locatie omschreven, aldus het Turkse persbureau Anatolia. Hijskranen en ander zwaar materieel zijn ingezet om puin te ruimen. Bewoners van de getroffen regio graven met schoppen, op zoek naar vermisten. Hulporganisaties zijn druk bezig tenten, veldhospitalen en keukens op te zetten voor de duizenden mensen die dakloos zijn geraakt of niet meer hun huis in durven te gaan.

De stad Elcis, nabij de grens met Iran, werd het zwaarst getroffen. Er kwamen 117 mensen om het leven en tachtig gebouwen van meerdere verdiepingen stortten in. In veertig gebouwen zitten mensen nog vast onder het puin, aldus Sahin. De vrees is dat het dodental nog fors zal oplopen. Ook de stad Van, zo'n negentig kilometer ten zuiden van Elcis, werd zwaar getroffen. Zo'n honderd mensen zijn daar omgekomen.

Volgens de Turkse zender TRT wisten in Van zo'n 150 gevangenen te ontsnappen nadat de muur van een gevangenis was ingestort. Een medewerker van de gevangenis zei echter dat het om een veel kleiner aantal gedetineerden ging en dat de meesten later vrijwillig terugkeerden.

© NOVUM 2011
turkije
aardbeving
anatolia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi