'Palestijnse president Abbas obstakel voor vrede'

buitenland
8
25 okt '11
De Palestijnse president Mahmoud Abbas is een 'obstakel' voor de vrede.

Dat heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman maandag gezegd. De minister zei te hopen dat Abbas snel opstapt. Lieberman haalde in een gesprek met journalisten hard uit naar Abbas. Volgens hem geeft de president leiding aan een campagne die tot doel heeft Israël internationaal te delegitimeren. Abbas 'is een obstakel geworden dat moet worden verwijderd'. Volgens Lieberman vernoemt de Palestijnse president pleinen naar terroristen, deelt hij geld uit aan de vorige week vrijgelaten moordenaars en streeft hij naar een jodenvrije Palestijnse staat.

In het verleden heeft Abbas herhaaldelijk gedreigd op te stappen. Lieberman riep Abbas op dit dreigement uit te voeren. "Iedereen die na hem komt is beter", aldus Lieberman. Maar hij verdenkt Abbas ervan alles ondergeschikt te maken aan het consolideren van diens eigen machtspositie, nu zijn 'vrienden' in Tunesië, Egypte en Libië zijn afgezet. Een belangrijke medewerker van Abbas noemde Lieberman in een reactie de 'meest extreme, racistische persoon in Israël'.

"De Israëlische regering moet zich verontschuldigen voor wat de minister van buitenlandse zaken heeft gezegd." Volgens de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat kunnen Liebermans woorden worden opgevat als een oproep Abbas te vermoorden. Abbas heeft kortgeleden een verzoek ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een volledig lidmaatschap voor de Palestijnen. Israël is hier fel tegen gekant.

Lieberman zei er in het huidige klimaat 'honderd procent' zeker van te zijn dat de stichting van een Palestijnse staat zou leiden tot raketaanvallen op Israël.

© NOVUM 2011
abbas
obstakel
vrede
liebermann
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?