Marcouch: 'Mishandeling inbreker komt door praatjes VVD'

algemeen
1
9 nov '11
De 'stoere taal' van de VVD over het aanpakken van dieven leidt ertoe dat mensen het recht in eigen hand nemen.

Dat stellen de PvdA en de SP woensdag. De Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Ronald van Raak (SP) reageren op een voorval in Amsterdam. Vrijdag mishandelden vier mannen daar een inbreker in Frans Ottenstadion zo ernstig dat hij in coma raakte. In het complex was de afgelopen weken meerdere keren ingebroken. De mannen hadden de inbreker daarom opgewacht en in elkaar geslagen. Een nieuwe richtlijn van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) schrijft voor dat slachtoffers van een gewelddadige overval niet meer meteen in de cel worden gezet als ze zich met geweld verweren.

Zij kunnen nog wel worden aangemerkt als verdachte, maar mogen het onderzoek thuis afwachten. In dit geval is deze richtlijn niet toegepast. Er was voor zover bekend geen sprake van noodweer. Marcouch benadrukt dat de schuld uiteindelijk bij de daders ligt. "Maar de grens van wat mag en wat niet is niet helder meer. Bij de presentatie van het regeerakkoord heeft het kabinet ferme taal gesproken over het aanpakken van overvallers en het recht op zelfverdediging." Daardoor ontstond volgend hem de indruk dat de regelgeving zou veranderen.

De stoere taal zou eigenrichting in de hand werken. "Maar de burger moet zich realiseren dat ook hij zich moet verantwoorden als hij geweld gebruikt." Volgens Van Raak kunnen mensen met de woorden van ministers aan de haal gaan. "Ze moeten een beetje oppassen met wat ze zeggen. Een minister moet wel stoer zijn, maar niet stoer doen."

De VVD voelt zich niet aangesproken. "Het beeld zoals neergezet door SP en PvdA, raakt kant noch wal", twittert VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

© NOVUM 2011
vvd
marcouch
sp
criminelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?