PVV en VVD verliezen homostemmen

algemeen
15
10 nov '11
De PVV en VVD hebben onder homoseksuele kiezers flink aan populariteit ingeboet.

Dat blijkt uit een halfjaarlijkse peiling onder ruim 850 lezers van de Gay Krant. De krant schrijft de afgenomen populariteit toe aan de treuzelende aanpak van de weigerambtenaren. De partijen verloren terrein aan D66 en de SP.
De PVV zakte in de halfjaarlijkse poll van 18,5 naar 16,9 procent. Een jaar geleden vijzelde Wilders zijn populariteit onder 'roze kiezers' nog op door te twitteren dat de weigerambtenaar zo snel mogelijk moet verdwijnen. Toen stond de PVV op 22,3 procent. Nu wil de PVV een tijdrovend wetsvoorstel indienen.

Regeringspartij VVD zakte in het afgelopen halfjaar van 18,1 naar 14,7 procent. Ook dat zou komen doordat de partij niet doorzet in haar pogingen om alle ambtenaren van de burgerlijke stand te dwingen ook huwelijken tussen twee mannen en tussen twee vrouwen te sluiten. D66 en SP zijn juist een stuk geliefder dan een halfjaar terug. D66 steeg van 19,3 naar 22,5 procent en is daarmee de grootste partij. De SP steeg ruim drie procent naar 13,5 procent. De PvdA en GroenLinks zakten licht naar 11,4 en 7 procent.

Het CDA kan traditioneel op weinig stemmen van homoseksuelen rekenen. Slechts 3,9 procent steunt de partij. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV bereikt daardoor geen meerderheid onder homo's. Iets meer dan een derde stemt op een van de drie partijen.

© NOVUM 2011
pvv
vvd
weigerambtenaren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?