PVV boos over warm onthaal Mekkagangers

algemeen
387
21 nov '11
Een welkomststand voor moslims die op bedevaart naar Mekka zijn geweest heeft de woede gewekt van de PVV.

De PVV-fractie in de Provinciale Staten in Noord-Holland spreekt van 'zelfislamisering'. "Onze nationale luchthaven Schiphol is een seculier overheidsbedrijf, dat zich verre dient te houden van dit soort speciale behandelingen van religieuze groepen", vindt Statenlid Hero Brinkman. Op Schiphol is een kleine ruimte ingericht waar Mekkagangers worden verwelkomd met muntthee en Perzische lekkernijen. Daarboven hang een bord met de tekst: Amsterdam Airport Schiphol heet alle Haci/Hadj welkom. De PVV vraagt of andere terugkerende pelgrims, zoals die naar Lourdes, Fatima of Santiago de Compostella ook zo in de watten worden gelegd.

Ook wil de partij weten waarom er geen kerstbomen op Schiphol te zien zijn, maar wel een 'stilleven bestaande uit een Perzisch tapijt en ligkussens met een banier erboven.' "Ligt de afwezigheid van kerstbomen in de aankomsthal erin, dat de aanhangers van de islam hier wellicht aanstoot aan nemen?" Volgens een woordvoerder van Schiphol is dit onzin. "Achter de paspoortcontrole staan al volop kerstbomen. Voor de paspoortcontrole is er in beperkte mate kerstversiering te zien, maar dat heeft niets met moslims, maar alles met Sinterklaas te maken. Als die weer terug naar Spanje is gaan we op en rond de luchthaven los met kerstversiering."

De welkomststand voor Mekkagangers is niets nieuws, zegt de woordvoerder. "Dit doen we al jaren, vanuit de gedachte van goed gastheerschap. Zo'n vijfduizend mensen komen jaarlijks familieleden en vrienden ophalen die naar Mekka zijn geweest. Net als tijdens de zomerdrukte, als we ijsjes of stroopwafels uitdelen, doen we dan iets extra's."

Van islamisering van de luchthaven is geen sprake, benadrukt Schiphol. "Natuurlijk mag iedere politieke partij vragen stellen. Dat is hun goed recht."

© NOVUM 2011
mekkagangers
moslims
pvv
schiphol
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi