Iran lacht om nieuwe sancties

buitenland
202
22 nov '11
Iran heeft zich dinsdag niet onder de indruk getoond van de nieuwe sancties die de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada hebben afgekondigd.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Teheran deed de maatregelen af als 'propaganda en psychologische oorlogvoering' en zei dat ze geen effect zullen sorteren, omdat Iran met deze landen toch al weinig zaken doet. De sancties moeten de druk op Iran opvoeren om te stoppen met zijn vermoede pogingen atoomwapens te bouwen. De Amerikaanse, Britse en Canadese maatregelen zijn op elkaar afgestemd en bouwen voort op eerder afgekondigde sancties.

Ze zijn gericht tegen de Iraanse olie- en petrochemische industrie en bedrijven die betrokken zijn bij het verwerven of verrijken van nucleair materiaal. Ook de Iraanse bankensector wordt getroffen, volgens de VS omdat het een draaischijf is voor witwassen. De nieuwe sancties volgen op een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over Iraanse nucleaire activiteiten die er op zouden wijzen dat Iran werkt aan kernwapens.

De regering in Teheran houdt vol dat deze activiteiten uitsluitend vreedzame doelen dienen, zoals het opwekken van elektriciteit.

© NOVUM 2011
iran
atoomprogramma
sancties
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?