Moslimpartij wint verkiezingen Marokko

buitenland
144
26 nov '11
De gematigd islamitische oppositiepartij PJD heeft de parlementsverkiezingen in Marokko gewonnen.

De eerste uitslagen wijzen dat volgens het Marokkaanse staatspersbureau uit. De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling heeft 40 procent van de vijftig zetels gewonnen waarvan de uitslag reeds bekend is. Partijsecretaris generaal Abdelilah Benkirane schatte vrijdagavond laat al in dat zijn PJD de andere partijen achter zich zou laten en eiste de overwinning op.
De afgelopen jaren hebben de gematigde islamisten zich gepresenteerd als eerlijke buitenstaanders die het opnemen tegen de corrupte gevestigde orde.

Omstreden morele stokpaardjes als de hoofddoek kregen minder aandacht. De coalitie van liberale, regeringsgezinde partijen van minister van financiën Salaheddine Mezouar lijkt bijna evenveel stemmen te hebben vergaard. Maar omdat de nieuwe grondwet voorschrijft dat de grootste partij het voortouw krijgt bij de vorming van een nieuwe regering leidt de PJD naar verwachting de onderhandelingen. Ongeveer 45 procent van de stemgerechtigde Marokkanen heeft vrijdag zijn stem uitgebracht.

De verkiezingen werden door voorstanders van democratische hervormingen geboycot, omdat ze van mening zijn dat de koning niet bereid is tot echte veranderingen. De opkomst is wel een verbetering ten opzichte van 2007 toen slechts 37 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging. Anders dan onlangs in het buurland Tunesië liepen de kiezers in Marokko niet erg warm voor de verkiezingen.

De Marokkaanse minister van binnenlandse zaken Taieb Cherqaoui sprak vrijdag van een 'kalme sfeer en een gevoel van verantwoordelijkheid' bij de verkiezingen. Maar leden van de oppositie meldden onregelmatigheden. "We hebben met onze kantoren in alle regio's gesproken en er zijn veel stemmen gekocht. Het ministerie van binnenlandse zaken regelde vervoer om stemmers als vee naar de stembureaus te brengen", zei Lahcen Daoudi van de PJD.

Koning Mohammed VI besloot afgelopen zomer als reactie op hervormingsprotesten de grondwet aan te passen en meer macht aan de premier te geven. De daadwerkelijke macht blijft echter in handen van de koning.

© NOVUM 2011
pjd
islampartij
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?