Islamitische PJD zoals verwacht winnaar Marokkaanse verkiezingen

buitenland
144
28 nov '11
De islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft de parlementsverkiezingen in Marokko volgens verwachting gewonnen.

De partij behaalde in de vrijdag gehouden verkiezingen 107 van de 395 zetels in het parlement, aldus de einduitslag die zondag door het ministerie van binnenlandse zaken in Rabat bekend werd gemaakt. De door Abdelilah Benkirane geleide PJD mag als grootste partij proberen een coalitieregering te vormen. De centrumrechtse Istiqlal, een potentiële bondgenoot van de PJD, eindigde met zestig zetels als tweede. Net als andere Noord-Afrika en Arabische landen kreeg Marokko begin dit jaar te maken met protesten tegen het gebrek aan vrijheid en de wijdverbreide corruptie.

Om de onrust te bezweren voerde koning Mohammed VI een grondwetswijziging door, met vervroegde verkiezingen en meer macht voor het parlement en de premier. Volgens critici gaan de hervormingen niet ver genoeg, omdat de uiteindelijke macht bij de koning blijft berusten. Bij de verkiezingen was de opkomst maar 45 procent en veel kiezers toonden hun ongenoegen door blanco stembiljetten in te leveren of alle vakjes op de formulieren door te krassen.

© NOVUM 2011
pjd
marokko
verkiezingen
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?