VS: 'Dood Pakistaanse militairen schuld van Taliban'

buitenland
74
29 nov '11
De aanval van NAVO-troepen zaterdag op Pakistaanse grensposten is mogelijk door de Taliban uitgelokt.

Dat is de conclusie van een Amerikaans militair vooronderzoek. Bij de aanval kwamen 24 Pakistaanse militairen om het leven, omdat ze werden aangezien voor Talibanstrijders. Zaterdag werd een Amerikaans-Afghaanse patrouille door de Taliban aangevallen. In de strijd die volgde zagen de militairen Pakistaanse grensposten aan voor een opstandelingenbasis. Volgens het Amerikaanse leger checkte de patrouille eerst bij het Pakistaanse leger of er Pakistaanse militairen in de regio waren, maar dat zou niet het geval zijn.

Vervolgens riep de patrouille de hulp in van NAVO-gevechtshelikopters en viel de vermeende basis aan.De Taliban hebben het vuurgevecht mogelijk uitgelokt om zo de betrekkingen tussen Pakistan en de VS verder onder druk te zetten. Daarin zijn ze geslaagd, want de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen hebben een flinke deuk opgelopen door het incident.

Dinsdag werd bekend dat Pakistan niet aanwezig is bij een bespreking op 5 december in het Duitse Bonn over de veiligheid in Afghanistan. De afwezigheid van Pakistan is opnieuw een tegenslag voor het Westen dat hoopt een einde te maken aan de reeds tien jaar durende strijd in Afghanistan.

© NOVUM 2011
navo
pakistan
militairen
taliban
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?