Marokkaanse verkiezingen achter de rug, en nu?

buitenland
37
4 dec '11
De islamisten van de PJD hebben een grote overwinning behaald tijdens de parlementsverkiezingen van 25 november in Marokko.

Maar de overwinning van de PJD is niet zo groot als die wordt voorgesteld in de media. Want slechts 45 procent van de geregistreerde kiezers is komen opdagen. Wat zijn de uitdagingen voor de PJD en wat kunnen we verwachten op de politieke scène in Marokko? De nieuwe grondwet legt alle bevoegdheden bij de koning. De vraag is of een regering onder de PJD de vrijheid zal krijgen om een echt beleid te kunnen voeren. De problemen van Marokko zijn immens.

Grote armoede, corruptie en grote werkloosheid. Het paleis is niet gediend met een regering die met haar in botsing zal komen. Maar waarschijnlijk zullen de (toekomstige) coalitiepartners PPS, USFP en de Istiqlal partij zorgen dat de regering niet in dat vaarwater komt. De Marokkaanse bevolking zal materiele vooruitgang willen in de vorm van een betere gezondheidszorg, herverdeling van de rijkdom etc.

De 20 februari-beweging die sinds 20 februari 2011 met twintig eisen op straat komt voor meer democratie en vrijheid zal een belangrijke rol spelen. Abdillah Ben Kirane, de nieuwe premier van de PJD, heeft al duidelijk gezegd dat er een dialoog moet komen met deze beweging. De islamistische beweging Adl Wal Ihsaan (Rechtvaardigheid en Liefdadigheid) die sinds de jaren '70 al oppositie voert, maakt deel uit van de 20 februari-beweging.

De PJD en Adl Wal Ihsaan hebben goede relaties met elkaar maar de twee organisaties bevinden zich op dit moment in een heel andere politieke omgeving. Het is via Adl Wal Ihsaan dat men zal proberen om de 20 februari-beweging te destabiliseren. De vraag is of de andere politieke bewegingen in de 20 februari-beweging dit zullen toelaten. En Adl Wal Ihsaan zal zelf niet zo happig zijn om haar geloofwaardigheid op het spel te zetten met de PJD aangezien ze nu goede relaties heeft opgebouwd met een aantal seculiere krachten in Marokko.

Met de vrijlating van politieke gevangenen zou PJD wel politiek kunnen scoren, maar dit zal in samenspraak gebeuren met het paleis. Koning Mohammed VI is de enige die via een koninklijk besluit politieke gevangenen amnestie kan geven. Mouad Lhaked, de rapper van de 20 februari-beweging zit al maanden in de cel wegens zijn politieke liederen. De bekende Marokkaanse journalist Rachid Nini maakt hetzelfde mee voor zijn kritische artikels.

Als er een beleidsdaad komt van de nieuwe regering onder de leiding van de PJD, zal dit het thema zijn waarmee ze misschien aan de bevolking kan laten zien dat ze wat veranderingen teweeg kan brengen. Deze kwestie omvat het officialiseren van het Tamazight (Berbertaal). PJD, USFP en de Istiqlal partij waren de enige partijen die daar tegen waren. Het is uiteindelijk in de nieuwe grondwet terecht gekomen.

Maar het grondwetsartikel kan alleen in werking treden als er een organieke wet is waarin wordt bepaald in welke vorm en hoedanigheid het Tamazight zal kunnen functioneren.
Op deze Marokkaanse taalkwestie zal de (toekomstige) regering haar tanden stuk bijten wegens het sterke emotionele gehalte ervan.

© DeWereld 2011
pjd
moslims
marokko
partijen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?