Feyenoord verslaat Ajax in ArenA

0
13 mei '01

Feyenoord lijkt op het juiste moment te hebben afgerekend met haar vormcrisis. Uitgerekend in het huis van de aartsvijand boekten de Rotterdammers een cruciale 3-4 overwinning op Ajax. Daarmee is Feyenoord bijna zeker van de tweede plaats in de KPN Eredivisie en dus verzekerd van Champions League-voetbal.

Onder het toeziend oog van Newcastle United-trainer Bobby Robson en Graham Souness van Blackburn Rovers maakten de beide ploegen er een waar spektakelstuk van. Vanaf de aftrap zette Ajax, met de weer herstelde Cristian Chivu in de basis, druk op het doel van Jurek Dudek. Maar met een messcherpe counter speelde Bonaventure Kalou de bal diep op David Connolly, die vrij voor doelman Fred Grim, doeltreffend afrondde 0-1. Ajax had een minuut of vijf nodig om deze tegenslag te boven te komen, maar deed dat dan ook direct goed. Shota Arveladze zette de ploeg met twee doelpunten (12de en 18de minuut) binnen zes minuten op een 2-1 voorsprong. In het verloop van de eerste helft ontbrak het de Rotterdammers steeds meer aan overtuiging en werd de druk op het doel van Dudek groter en groter. Tot doelpunten leidde het echter niet meer.

De overtuiging, die voor de thee ontbrak, was er vanaf minuut één in de tweede helft wel. Na de hervatting stond er weer het oude Feyenoord van voor de winterstop. Met Leonardo op de positie van De Visser werd Ajax veel sneller op eigen helft vastgezet. Dat toonde direct de kwetsbaarheid van de Amsterdammers. Leonardo zorgde voor veel meer dreiging op links, maar uiteindelijk kwamen de doelpunten vanaf de rechterzijde tot stand. Connolly ontliep de buitenspelval in de 61ste minuut waarna hij Leonardo een niet te missen kans bood (2-2). Vijf minuten later was het op bijna identieke wijze weer raak. Brett Emerton stoomde op en zette perfect voor op Connolly die simpel intikte.

Co Adriaanse moest machteloos toezien hoe zijn verdediging keer-op-keer verkeert de buitenspelval hanteerden. In de 73ste minuut kon Jon Dahl Tomasson alleen op Grim aflopen voor een comfortabele, maar op dat moment zeker verdiende 2-4. Arveladze bracht de spanning nog even terug in de wedstrijd met zijn derde doelpunt van de wedstrijd en zijn zestiende dit seizoen, maar verder dan 3-4 kwam Ajax niet.

Bron: © Voetbal.nl