Protesten Marokko gaan door, gesprekken met Benkirane afgeslagen

buitenland
9
13 dec '11
In Agadir gaan dagelijks tientallen jongeren de straten op om te protesteren. De meesten zijn leden van de protestbeweging 20 februari.

De Marokkaanse burgers protesteren vooral bij de Regionale Raad voor Mensenrechten. Zij eisen daar de vrijlating voor politieke gevangenen en dat het martelen van politieke tegenstanders van Koning Mogammed VI gestopt worden. Ook moeten de verantwoordelijken voor de schendingen van mensenrechten in Marokko achter de tralies verdwijnen. De nieuwste protesten zijn vooral gericht op de rechten van de Marokkaans bevolking.

Zaterdagavond protesteerde de groep al om hun stem te laten horen op de Werelddag voor de Mensenrechten. Het verzoek om gesprekken te voeren met de nieuwe premier Benkirane slaat de groep vooralsnog af. Zij vinden de nieuwe Grondwet niet democratisch genoeg. Zij blijven dan ook protesteren tot de nieuwe regering aan hun verwachtingen voldoet.

Shawki Najib, een van de leiders van de protestbeweging liet in duidelijke taal weten: Geen wapenstilstand, geen onderhandelingen en geen dialoog met Benkirane.

© Lakome 2011
marokko
beweging 20 februari
benkirane
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?