Syrië akkoord met voorstel Arabische Liga

buitenland
48
19 dec '11
Syrië heeft een overeenkomst met de Arabische Liga getekend die de komst van Arabische waarnemers naar het door opstand verscheurde land toestaat.

Update: 
Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem maandag gezegd. De overeenkomst is 'een tijdje geleden', vlak nadat de Arabische Liga had ingestemd met enkele door Syrië geëiste amendementen, getekend, zei de minister. Een woordvoerder van de Liga in Caïro bevestigde dat de overeenkomst maandag is getekend door de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad.

Eerder bericht:
Dat heeft tv-zender Al-Arabiya zondag gemeld. Dit zou een eerste stap kunnen zijn bij het beëindigen van het conflict in Syrië. Toch werden zondag weer vijftien burgers gedood en kwamen zes militairen om het leven bij botsingen tussen het leger en de bevolking. Al-Arabiya baseerde zich op informatie van de Qatarese premier die verklaarde dat Assad een overeenkomst over de waarnemersmissie wil ondertekenen. Hij wilde echter geen details geven. Vorige maand stemde Syrië al in met een plan van de Liga, maar toen stuitte het plan op onenigheid over de daadwerkelijke implementatie.

Syrië eiste dat er wijzigingen zouden worden doorgevoerd, maar de Liga weigerde dit. De minister van buitenlandse zaken van Oman zei zondag voorafgaand aan een bespreking van de Golf Samenwerkingsraad 'optimistisch' te zijn. Hij verwacht dat Syrië binnen 24 uur de overeenkomst ondertekent en 'de Arabische wereld redt van buitenlandse interventie'.

© NOVUM 2011
syrië
arabische liga
assad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?