Islamisten Marokko steunen protestgroep niet meer

buitenland
193
19 dec '11
De machtige islamistische politieke organisatie Al-Adl wal-Ihnsane (Gerechtigheid en Liefdadigheid) steunt niet langer de pro-democratiebeweging in Marokko.
Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Het besluit is een stevige klap voor de beweging die eerder tienduizenden mensen op de been wist te krijgen. Al-Adl wal-Ihnsane zei niet langer een rol te willen spelen in de protesten die wekelijks plaatsvinden. De reden is volgens de organisatie dat de beweging is overgenomen door elementen die de eisen voor verandering willen bijstellen. Nu de islamisten niet langer de protesten steunen, neemt de slagkracht van de hervormingsbeweging af. Die is al langer aan erosie onderhevig sinds een oppositiepartij de verkiezingen van eind november wist te winnen.

"In het begin van de betogingen stemden we in met de eisen voor een eind aan het despotisme en de corruptie en alleen de straat zou beslissen wat de grens van onze eisen zou zijn", aldus woordvoerder Hassan Bennajeh. "De tijd vorderde en we troffen elementen aan die de parlementaire monarchie als limiet wilde opleggen - we zijn het daar niet mee eens."

Sommige leden van de religieuze groepering, die uitgesloten is van de Marokkaanse politiek, willen dat Marokko een republiek wordt, terwijl de 20 Februari-beweging wil dat de Marokkaanse koning een symbolische rol krijgt in een parlementaire monarchie. Hoewel Al-Adl wal-Ihnsane de steun intrekt, betekent dit niet het einde van de protestbeweging.

"De beweging gaat door omdat alle redenen voor de boosheid nog steeds bestaan in Marokko", aldus Omar Radi, een prominent lid van de 20 Februari-beweging.
© NOVUM 2011
al adl wal ihsane
marokko
20 fevr
protestgroep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi