Erdogan: 'Frankrijk pleegde zelf genocide tegen Algerijnen'

buitenland
657
23 dec '11
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag Frankrijk ervan beschuldigd genocide te hebben gepleegd in Algerije.

Aanleiding voor de uitlatingen van Erdogan is een nieuwe Franse wet die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt. Turkije is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici. De Franse wet, die gisteren werd aangenomen in het parlement, moet nog worden goedgekeurd door de senaat. Desondanks schortte Erdogan donderdag alle politieke en economische betrekkingen met Frankrijk op.

De Turkse ambassadeur in Parijs is tevens teruggeroepen. "Wat de Fransen in Algerije hebben gedaan was genocide", zei Erdogan. Volgens Erdogan heeft Frankrijk vanaf 1945 zo'n vijftien procent van de Algerijnse bevolking afgeslacht. "Ze zijn zonder genade tot martelaren gemaakt", aldus Erdogan. De Turkse premier haalde ook direct uit naar de Franse president Nicolas Sarkozy.

De aanvaarding van de wet 'is een duidelijk voorbeeld van hoe racisme, discriminatie en anti-islamitische sentimenten tot nieuwe hoogtes zijn gestegen in Frankrijk en Europa', aldus Erdogan. "Het is de ambitie van de Franse president Sarkozy om een verkiezing te winnen door vijandigheid jegens Turken en moslims te aan te moedigen."

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo'n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Onder de nieuwe wet kan het ontkennen van de genocide worden bestraft met maximaal een jaar cel en een boete van 45 duizend euro.

© NOVUM 2011
erdogan
genocide
sarkozy
armenie
algerije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?