Koningin Beatrix maakt zich zorgen over hebzucht van de mens

algemeen
56
25 dec '11
In haar jaarlijkse kersttoespraak heeft koningin Beatrix de nadruk gelegd op een duurzame omgang met de aarde.

"Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor de natuurlijke omgeving en ondermijnen de gemeenschapszin", zei ze in de zondag uitgezonden toespraak. De koningin wees erop dat 'geen land kan overleven als mensen alleen gericht zijn op eigen gewin'. Er moet volgens haar 'meer gelden dan geld alleen'. Ze citeerde in haar rede de Indiase geweldloosheidsactivist Mahatma Gandhi, die erop wees dat de aarde genoeg heeft voor ieder behoefte, maar niet voor ieders begeerte.

Ze zei hoopgevende ontwikkelingen te zien. Zo wees ze erop dat veel mensen zich inzetten voor natuurbehoud en dat ondernemers zich meer richten op een verantwoorde productie. Wel zouden dit soort 'hoopgevende aanzetten' minder aandacht in het nieuws krijgen dan 'zorgen over geld en goed'. Het zijn volgens haar vooral jongeren die het onderwerp op de agenda zetten. Maar ook 'oude en nieuwe media informeren ons en roepen op verantwoording te nemen'.

"Laten we zeggen wat wij hopen en doen wat wij kunnen", besloot ze. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom ziet in de toespraak een 'opvallend antwoord op de tijdgeest en het kabinet'. Ze laat volgens hem 'even onomwonden weten wat ze van 130-km-per-uur-weg-met-de-natuur vindt', twittert hij. Hij noemt het mooi dat de hele kerstboodschap in het teken van milieu en natuur stond.

Ook PVV-leider Geert Wilders is de aandacht van Beatrix voor het milieu niet ontgaan. "Mijn hemel is de majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?", twittert hij.

© NOVUM 2011
beatrix
hebzucht
kersttoespraak
aarde
geld
mahatma gandhi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?