Spoedoverleg Arabieren over 'mislukte' missie

buitenland
1
3 jan '12
De Arabische Liga heeft voor zaterdag in Caïro een spoedvergadering belegd over de eventuele terugtrekking van waarnemers uit Syrië.

Ondanks de aanwezigheid van de waarnemers gaan Syrische veiligheidstroepen door met het doodschieten van betogers. De vergadering zal een eerste verslag aanhoren van het hoofd van de waarnemersmissie, zei de vicesecretaris-generaal van de Liga, Ahmed bin Heli. Een andere Arabische functionaris zei dat de ministers zullen bespreken of de waarnemers vanwege het aanhoudende geweld moeten worden teruggetrokken.

Op de bijeenkomst wordt nog geen definitief besluit verwacht. Het zal eerder gaan om een aanbeveling aan een volgende ministersvergadering. Er zijn ongeveer honderd waarnemers van de Arabische Liga in Syrië. Zij moeten verifiëren of de regering beloften nakomt om zich te houden aan een plan om het negen maanden durende geweld in Syrië te beëindigen, maar volgens activisten zijn in de week sinds de waarnemers aan het werk zijn gegaan opnieuw honderden mensen gedood.

Secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby gaf maandag toe dat er nog steeds bloed wordt vergoten. Hij zei dat desondanks de waarnemersmissie geleid heeft tot belangrijke concessies van het regime, zoals de terugtrekking van tanks en artillerie uit de steden. Oppositiegroepen hebben felle kritiek op de missie, omdat die slechts een vijgenblad zou zijn voor president Bashar Assad om de repressie voort te zetten.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een koepelorganisatie van de activisten, zien de waarnemers voornamelijk wat de regering hun wil laten zien.

© NOVUM 2012
arabische liga
syria
cairo
bin heli
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?