Amsterdammers nauwelijks uit bijstand te halen

economie
4
9 jan '12
Amsterdam scoort slecht als het gaat om het percentage bijstandstrekkers dat een baan vindt.

Slechts 5,8 procent van degenen die eind 2009 in de bijstand zaten, kreeg in 2010 een baan. In geen enkele gemeente met meer dan honderdduizend inwoners is dat percentage zo laag, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Utrecht scoorde met zes procent nauwelijks beter dan Amsterdam. Rotterdam en Den Haag scoorden respectievelijk 8,4 en zeven procent. De vier grootste gemeenten scoren onder het landelijke gemiddelde van negen procent.

Het gemiddelde steeg in 2010 voor het eerst weer na een forse daling in de jaren daarvoor. In 2007 kreeg nog vijftien procent van de bijstandontvangers een baan. In 2009 werd een dieptepunt van acht procent bereikt. Landelijk vonden vorig jaar dertigduizend bijstandontvangers werk. Onder de steden met meer dan honderdduizend inwoners scoort Zaanstad het best. Daar vond veertien procent van de bijstandgerechtigden werk.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstandsregeling. De mate waarin bijstandontvangers werk vinden hangt niet alleen af van de inspanningen van de gemeente. Het is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de beschikbaarheid van werk in de regio. Een laagopgeleide bijstandontvanger zal daarbij minder snel een baan vinden dan een hoogopgeleide.

Ook blijven mensen die al lang in de bijstand zitten er vaak langer in hangen.

© NOVUM 2012
amsterdam
bijstand
gemeente
cbs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi