Iraanse kernwetenschapper vermoord

buitenland
0
11 jan '12
Een belangrijke Iraanse scheikundige is woensdag in Teheran bij een bomaanslag om het leven gekomen.

Hoogleraar Mostafa Ahmadi Roshan (32) was leidinggevende bij de uraniumverrijkingsfacilitieit van Natanz. Dat heeft het persbureau Fars woensdag gemeld. De aanslag was het werk van twee mannen op een motorfiets. Zij bevestigden magnetische bommen aan de auto van Roshan, die daardoor explodeerde. Roshan was op slag dood. Twee mensen die bij hem in de auto zaten raakten gewond. De aanslag lijkt sterk op eerdere aanslagen op vooraanstaande wetenschappers die werkzaam zijn voor het Iraanse nucleaire programma.

Volgens de autoriteiten zijn het westerse machten en hun bondgenoten die clandestiene operaties uitvoeren en het Iraanse kernprogramma schade willen toebrengen. Eerder werden de Verenigde Staten en de Israëlische Mossad van de aanslagen beschuldigd. Zij hebben die aantijgingen ontkend.

De uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz, in Centraal-Iran, heeft bijna achtduizend centrifuges. Vorige week werd bekend dat ook in het Fordo-complex gestart wordt met de verrijking van uranium. De centrifuges daar zouden volgens berichten veel efficiënter zijn.

Bekijk hier beelden van na de aanslag.

© NOVUM 2012
teheran
iran
roshan
mossad
cia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi