Bouw nederzettingen Israël met 20 procent gestegen

buitenland
5
11 jan '12
Israël heeft de bouw in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in de eerste negen maanden van vorig jaar weer flink opgevoerd.

Er werden zo'n 1850 woningen gebouwd, ongeveer twintig procent meer dan in heel 2010. Dat zegt de actiegroep Vrede Nu. In 2010 lag de bouw gedurende tien maanden nagenoeg stil om vredesoverleg met de Palestijnen aan te moedigen. Toen dit nauwelijks van de grond kwam werd de bouw in september hervat, waarop de Palestijnen de gesprekken helemaal afbraken. De bouwactiviteiten vormen voor de Palestijnen nog steeds een beletsel om de onderhandelingen te hervatten.

De Israëlische overheid hanteert andere cijfers over de bouw dan Vrede Nu. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt op minder dan de helft van het aantal woningen dat de actiegroep heeft geteld. Volgens woordvoerder Hagit Ofran van Vrede Nu komt dit door een verschil in methodiek; de overheid telt alleen de woningen die door de lokale autoriteiten in de nederzettingen worden opgegeven, Vrede Nu kijkt ter plaatse en vanuit de lucht ook naar illegale bouwactiviteiten op plaatsen waar door de overheid geen vergunning is afgegeven.

Regeringswoordvoerder Mark Regev verwierp de kritiek en zei dat Israël 'grote terughoudendheid blijft betrachten' bij de bouw in nederzettingen. Hij wees er op dat kolonistenleiders kwaad zijn op premier Benjamin Netanyahu omdat hij te weinig zou laten bouwen op de Westoever. "Wij tonen ten aanzien van de nederzettingen meer terughoudendheid dan alle voorgaande Israëlische regeringen."

© NOVUM 2012
israel
nederzetting
vrede nu
palestijnen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi