Chef Arabische Liga vreest burgeroorlog in Syrië

buitenland
5
13 jan '12
Syrië glijdt mogelijk af richting een burgeroorlog. Daarvoor heeft het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, vrijdag gewaarschuwd.

Eveneens vrijdag hebben Syrische veiligheidstroepen opnieuw het vuur geopend op duizenden betogers die de straat op zijn gegaan om hun steun te betuigen aan overgelopen militairen die zich hebben aangesloten bij het Vrije Syrische Leger. Volgens Elaraby werkt het regime van president Bashar Assad niet of slechts ten dele mee aan een plan van de Arabische Liga waar Syrië vorige maand mee instemde.

"We zijn erg bezorgd omdat er bepaalde toezeggingen zijn gedaan waar niet aan wordt voldaan", aldus Elaraby. "Als dit doorgaat, kan het uitlopen op een burgeroorlog."
Het plan van de Arabische Liga voorziet in het terugtrekken van de Syrische strijdkrachten en zwaar geschut uit de steden, het aangaan van gesprekken met oppositieleiders en het toestaan van journalisten en mensenrechtenorganisaties in het land.

Eind december vertrok een groep waarnemers van de Arabische Liga naar Syrië om toe te zien op het uitvoeren van het plan. De missie wordt vanaf het begin echter al geplaagd door problemen. Zo wordt de Syrische regering ervan beschuldigd het werk van de waarnemers te verhinderen. Deze week stapte een van de waarnemers op. Volgens hem is de waarnemersmissie een farce, omdat de missie onder controle staat van de Syrische regering.

Donderdag werd bekendgemaakt dat nog twee waarnemers vertrekken uit Syrië. Een waarnemer uit Algerije vertrekt om gezondheidsredenen en een Sudanese waarnemer keert terug naar huis om persoonlijke redenen.

© NOVUM 2012
syrië
burgeroorlog
elaraby
waarnemers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?