Groot Britannië: 'Israël maakt zich schuldig aan vandalisme'

buitenland
55
16 jan '12
Israël maakt zich schuldig aan 'opzettelijk vandalisme' door te volharden in het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Dat heeft de Britse vicepremier Nick Clegg maandag gezegd. "Doorgaan met de bouw van nederzettingen zal niets bijdragen aan de veiligheid van Israël en zijn bevolking", aldus Clegg. De vicepremier deed zijn uitlatingen maandag op een gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het bouwen van nederzettingen in gebieden die de Palestijnen als onderdeel van hun toekomstige staat zien ondermijnt het vredesproces in het Midden-Oosten, aldus Clegg.

"Dit is precies wat we wilden horen van de regering van Groot-Brittannië", zei Abbas na de opmerkingen van Clegg. De Britse premier David Cameron en minister van buitenlandse zaken William Hague uitten zich eerder al kritisch over het Israëlische beleid aangaande de nederzettingen.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de uitlatingen van Clegg niet helpen het vredesproces weer op gang te krijgen. "In plaats van ongegrond afkraken, zou het beter zijn om vrede te bevorderen door te helpen de onderhandelingen weer op gang te krijgen."

© NOVUM 2012
israel
vandalisme
abbas
cameron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?