Nog geen sneeuw in januari

algemeen
1
19 jan '12
De kans dat Nederland nog deze maand sneeuwpret beleeft is heel klein.

Komend weekend is het te warm en hoewel het daarna iets kouder wordt, lijkt de kans op sneeuwval in januari op dit moment verkeken, meldt meteoroloog Matthijs van der Linden van weeronline.nl donderdag. Nederland verkeert momenteel in een overgangsgebied tussen warmere lucht uit het zuidwesten en een koude luchtstroming uit Scandinavië. "Maar wij zitten aan de warme kant. Daardoor krijgen we wel neerslag, maar omdat het wat zachter is, valt die niet in de vorm van sneeuw."

Komend weekend wordt het dan ook vrij zacht weer met temperaturen van 8 tot 9 graden. In het zuidwesten kan het kwik oplopen tot 10 graden. Normaal is het gemiddeld ongeveer 5 graden in de eerste maand van het jaar.
Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar, waardoor de kans op sneeuw in die maanden het grootst is. Dat Nederland het de hele winter zonder sneeuw moet stellen, is nog allesbehalve zeker, geeft Van der Linden aan. "Het kan nog heel goed zijn dat er in februari wel sneeuw gaat vallen."

Het is volgens hem moeilijk het weer zo ver vooruit te voorspellen. Hoe groot de kans op sneeuw in februari is, kan hij daarom niet zeggen.

© NOVUM 2012
sneeuw
januari
nederland
knmi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?